2009. május 31., vasárnap

A mikroalgák fény ajándéka




Az 1960-as évek végén az állatkertekben tartott flamingók elvesztették színüket, tollazatuk csapzott lett, megbetegedtek, sok el is pusztult közülük a jó táplálás és rendszeres orvosi ellátás ellenére is. Úgy tűnt, világméretű járvány van kialakulóban. Az állatkertek elszántan küzdöttek, a madarak eredeti származási helyéről szereztek be természetes táplálékot: algákat, apró rákokat és halakat. Megtörtént a csoda, a flamingók jelentős része meggyógyult, visszanyerte gyönyörű rózsás színét, a tudósok pedig erősen elgondolkodtak…

Az algák a fotoszintézis során a fényenergia felhasználásával a tápanyagokon kívül színanyagokat (klorofill, karotinoidok: karotinok és xantofillok) állítanak elő. Az orvosok és a biokémikusok a különböző tengeri táplálékokból egy olyan algát különítettek el, amely a klorofill zöld színét elnyomó vörös színanyagot tartalmaz (Haematococcus pluvialis). Az Egyesült Államokban, Japánban, Franciaországban és Angliában számos vizsgálatot végeztek, hogy tisztázzák ennek az astaxanthin nevű vörös színanyagnak az élettani hatásait.

Az astaxanthin a jelenleg is folyó kutatások szerint az alábbi tulajdonságokkal bír:

  • Erős antioxidáns – védi a szemet, a bőrt a szabad gyökök és a káros UV-sugárzással szemben. Megakadályozza a szürke- és a zöldhályog kialakulását.
  • Gátolja a krónikus és autoimmun betegségek kialakulását. Stimulálja az antitestek, az immunglobulinok termelését.
  • Humán vizsgálatokban a köldökvér (őssejt) mintákban fokozza az immunglobulin képződést.
  • Gátolja a cukorbetegséggel összefüggő szövődmények (látáskárosodás, idegrendszeri ártalmak, diabéteszes nefropátia) kifejlődését, antioxidáns hatása révén.
  • Akadályozza az LDL-koleszterin oxidációját – érelmeszesedés, rögképződés –, védelmet nyújt a szív és agyi katasztrófákkal szemben.
  • Vérnyomáscsökkentő és szívritmus-szabályozó hatású.
  • Állatkísérletekben hatékonyan csökkentette az emésztési zavar, a gyomorhurut, az emésztőrendszeri gyulladások (Chron-betegség) és fekélyek kialakulását még Helicobacter pylori jelenléte esetében is.

Hatékony antioxidánsként előnyös a napjainkban megnövekedett környezetszennyezés, fokozott UV-sugárzás, tömegesen felhasznált kemikáliák hatására képződő ártalmas szabadgyökök semlegesítésében, fizikai és szellemi egészségünk megőrzésében.

Dr. Asbóth Mária
a kémiai tudományok doktora


1 megjegyzés:

Zsófi írta...

Azt hiszem, a nyár kezdetével talán a káros UV sugarak ellen való védelem a legaktuálisabb. Sajnos én is képes vagyok kifeküdni a napra, nem is gondolva bele, hogy ma már többet ártok vele a bőrömnek - talán több D vitaminhoz jutok az egészséges táplálkozással. :)